2012. február 29., szerda

Kultúrdesszert - Lenore

 Szépességes estét!




Mai mesém, egy elég érdekes mese:

...most ülj tombolva tort!
Nézd, kit fed el rút gyászlepel? A kedvesedet, Lenore-t!
Őt őrzi ma gyertyaláng, ima, komor ének érte zokog - 
Ó mondd, ki lehet fenségesebb, mint egy ily ifju halott? 
Kit nász helyett vár gyászmenet, az kétszeresen halott!

(Edgar Allan Poe: Lenóra, Tandori Dezső fordítása)


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, akit egy Poe-karakter után Lenore-nak hívtak. Lenore egy szép napon beteg lett, aztán meghalt. Valamilyen oknál fogva kimászott a sírjából, és folytatta addigi életét, kiegészülve néhány érdekes baráttal némi (szintén) halott játékkal, és egy elég fura rongybaba jellegű alak, aki a szerelmével üldözi kétségbeesetten a kislányt.

A szerző, Roman Dirge április 29.-én született, és 1998-ban kezdte el comic stripekben rajzolni a halott kisasszonykáját, ami több kötetre rúg napjainkban. A rajzolás mellett érdemes megnézni magunknak az úriembert, aki méltán passzol kis barátaihoz,


A magyarországi kiadás pár éve készült el, azóta már a második kötetnél tart. Nekem sikerült az első kötetet elolvasnom, azóta szerelmes vagyok belé :)


A sorozatból animáció is készült, habár az élőszereplős trailerben a kislány hangja sokkal cukibb, a rajzfilm is hihetetlenül édes. Nekem rögtön a második rész be is tett, amikor ugyanis megjelenik Ragamuffin, aki  a vámpírok közül a  csúnyán kategória képviselője, ezért átok sújtotta létét egy rongybabába zárva tölti.




Lenore báját egyértelműen a véres-édes képek adják, és az enyhén idegbeteg humor, ami garantáltan jó szórakozást biztosít annak, aki van olyan vállalkozó szellemű hozzá :)

Végezetül leszögezném, hogy a történet erősen 16-os karikás, mivel állatok,emberek és egyebek halnak meg, illetve roncsolódnak össze, gyenge idegzetűek inkább kerüljék.

Remélem meghozta az erősebbeknek a kedvet hozzá, youtube-on, könyvesboltban keresgélni egyaránt ~


Dirge úr honlapja Lenore részére: http://spookyland.com/index.html

További Szépséges estét ^^

Legközelebb: Szőkőnap special vers: Szisszencs Úr


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése