2012. február 5., vasárnap

Édes Gyermekkor- Billy és Mandy kalandjai a Kaszással

Szépséges estét mindenkinek!

Csak úgy, amolyan nosztalgia-görcsből tavaly előszedtem a régi, kedvelt sorozatokat, és rábukkantam egy elég érdekes darabra.

A történet egy eléggé bevezető minőségűre készült nyitóepizóddal kezdődik, ahol egy átlag amerikai kisvárosban egy átlag ostoba kisfiú hörcsöge épp kimúlni készül aggastyáni éveinek utolsó születésnapján. Minden rend és mód szerint megjelenik A Zord Kaszás, hogy magával vigye a kisállat lelkét, ám Billy ördögien gonosz, és furmányos barátja Mandy fogadást ajánl: lemennek a Föld mélyére, és ha a két gyerek a pokoli limbóversenyen veszít, akkor a vén kaszáló magával viheti a hörcsögöt, de ha nem, akkor a legjobb barátjuk marad... Az Idők Végezetéig.
És ha furcsa, ha nem, a két kölyök jól rászedi szegény Kaszást, és elkezdődik a több évadon keresztüli tortúra, ahol a létező legválogatottabb módon bukkannak fel paródiák, átiratok, és az Alvilág válogatott gonosztevői. Műfajok közül egyértelműen a horror (Rémségek kicsiny boltja, Drakula) fantasy (szerepjátékos téren), és klasszikus filmek (Titanic, Terminátor, Harry Potter) között játszódik, és a klasszikusok rendesen megkapják a magukét belőle.

A végsővárosi  szereplők persze a legfurcsább kombinációkban jelen vannak, az iskolai érdektelen tanárnő, a nyugállományba vonult káoszkatona, aki csak a virágokkal foglalkozik, az iskolai balfék csapat (Billy nyomkövetőjeként) Irvin a nerd kategória díszpéldánya (aki reménytelenül szerelmes Mandybe), Billy tisztaságmániás anyukája, az önjelölt Szörnyterminátor, Irvin múmia anyukája,és még lehet sorolni. Sok szereplő a horror és mitológiai történetekből visszaköszön kicsit másképp: Eris, a káosz istennője kissé elfuserált Brigitte Bardot imitátor, Nergal az Alvilág istene egyedül él (még az első évadban) a Föld közepében, és nincsenek barátai, Kaszás nagynénje Káli (valamiért kígyóhajjal, de ez már csak az én szememet szúrja).

A tízperces részek alatt sok meg tudja az embereket mosolyogtatni- főleg,hogy Nergal, az Alvilág főistene is képes családot verbuválni magának, ellentétben szegény Kaszással, akinek csak egy pár délutános barátnőre futja- sokszor kerülnek elő a mellékszereplők, és válnak két-három rész erejéig főhősökké, és ezt még javában színesítik az álom és /vagy lehetetlen epizódok, ami garantálja rengeteg ember néha órákig tartó jókedvét.
Az egyik legjobban sikerült rész a Rémségek kicsiny krátere- egy hasonló című film feldolgozása, a majdnem egész epizódos dallal egészen zseniális, feltétlenül ajánlott a legtöbb bomlott elméjű rajzfilmeket kedvelőknek.

A szinkron magyarul magasan veri a többi minőségét, merem megkockáztatni, hogy az egyik legjobb az amerikai rajzfilmek fordításai közül. Aki mégis angolul akarja nézni, az sem olyan borzalmas, amit hiányolok, hogy a Kaszás jamaicai akcentusa az angol fordításból, ami kedves, füves nagybácsira emlékezteti az embereket.

Az első rész: http://www.youtube.com/watch?v=AuWaVKbzWzM&feature=related

És a hírhedt agyad dal: http://www.youtube.com/watch?v=18asaRWjVGo


További jó estét és képeslapbeli, hópelyhes éjszakát! ~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése